Detailgegevens
-
PROJECTNAAM
-
Polderbreed geeft meer energie!
-
CODE
-
ILB-2-1
-
UITVOERENDE PARTIJEN
-
Provincie: Flevoland; Waterschap: Zuiderzeeland; Gemeenten: Lelystad, Noordoostpolder, Almere, Dronten, Urk en Zeewolde
-
LOCATIE PROJECT
-
Flevoland
-
STATUS PROJECT
-
Afgerond
-
DOEL VAN HET PROJECT
-
Gemeenten, provincie en waterschap onderzoeken gezamenlijk welke gebieden aangewezen kunnen worden als interferentiegebied voor bodemenergie. Wij brengen in beeld wat de bestaande bodemenergiesystemen zijn, waar grondwateronttrekkingen plaatsvinden en combineren die informatie met bovengrondse plannen. Op basis hiervan maken wij een rapportage met aan te wijzen interferentiegebieden met bijbehorende regels voor deze gebieden. Hiermee ontstaan provinciedekkende kaarten voor een optimale benutting van de ondergrond voor bodemenergie.
-
THEMA
-
Bodemenergie/wko
-
HANDELING
-
Bodem en energievoorziening
-
VERWACHTE OUTPUT
-
Beleidsdocument
-
DOELGROEPEN
-
Gemeenten, Provincies
-
RELATIE MET MAATSCHAPPELIJKE OPGAVEN
-
Energievoorziening
-
SUCCES/FAALFACTOREN
-
Succesfactoren
- Het project heeft een impuls gegeven aan het invulling geven aan optimaal benutten van de ondergrond voor bodemenergie.
- Het project heeft een platform van gemeenten en provincie opgeleverd waarop overleg plaatsvindt over benutting van de ondergrond voor bodemenergie.
Faalfactoren: - onduidelijkheid over nieuwe wetgeving;
- timing van het project ongelukkig m.b.t. de ontwikkelingen t.a.v. het (eventueel) overdragen van verantwoordelijkheden naar RUD's.
-
SAMENVATTING PROJECT
-
Waar het aanvankelijk de bedoeling was om het ILB-2 traject af te sluiten met een provinciedekkende kaart van interferentiegebieden, hebben we gaandeweg het traject moeten constateren dat dit voor dat moment een brug te ver was. De gemeenten nemen alsnog het voortouw in het aanwijzen van interferentiegebieden. Voor de gemeente Lelystad is een quick scan uitgewerkt die als opstap gebruikt kan worden door de andere gemeenten.
Op basis daarvan kan de gemeente kiezen om wel of geen interferentiegebieden aan te wijzen, masterplannen op te stellen of beleidsregels op te stellen (verordening). Afstemming met andere gemeenten en provincie is cruciaal. Gemeentelijke beleid met betrekking tot interferentiegebieden moet ook verankerd worden in provinciale beleidsregels, daar zij bevoegd gezag is voor de gesloten systemen. Het ILB-2 traject heeft een platform gegenereerd waarop deze afstemming plaats kan vinden.
-
PROJECTENWEBSITE
-
MOGELIJKHEDEN VOOR INTERACTIE
-
De provincie Flevoland doet in het kader van de Nota, Ondergronds verbinden, Duurzaam gebruik van de ondergrond een onderzoek naar de kansen en belemmeringen voor WKO. Vanuit dit onderzoek zijn projecten geselecteerd die als voorbeeldproject worden uitgewerkt. Bij de selectie van de projecten is opgetrokken met gebiedspartners als gemeenten en het bedrijfsleven.
-
PROGRAMMA
-
ILB